Kaburga pişirmek ustalık ister...
İşte kuzu kaburgayı hazırlama ve en güzel pişirme yöntemleri

 Et severlerin bir numaralı gözdesi elbette kuzu eti. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden olarak bilinen kaburga ise kuzu kafeste pirzolanın altında bulunan bölümdür. Kuzu kaburga diye tabir edilen bu bölüm aslında daha çok göğüs kafesi kemiklerinden oluşur. Kemikler üzerinde bulunan et yumuşak ve orta yağlıdır. Kaburga dan ideal lezzeti alabilmek için zengin aromasıyla ızgara, fırın, haşlama, tencere, tava ve kapama olarak yapılan yemeklerde kullanılmalıdır. Sizinle paylaşmış olduğumuz pişirme yöntemleri ile birlikte bir oturuşta kaç tane yediğinizi sayamayacaksınız. Gelin kuzu kaburganın pişirme yöntemlerine hep birlikte bir göz atalım. Belki iftar sofralarınızda bir gün kuzu kaburgayı misafir etmek istersiniz.


500 gr kuzu kaburga, 1 adet rendelenmiş soğanın suyu, 2 tatlı kaşığı salça, ½ çay bardağı süt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 dal taze kekik ya da 2 tatlı kaşığı kuru kekik, arzuya göre 1-2 dal taze biberiye ve kızartmak için 2 çorba kaşığı sıvıyağ. Yapılışı: Bir karıştırma kabı içerisine salça, süt, tuz, kekik, biberiye zeytinyağı ve rendelenmiş soğanın suyunu ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın. Karışan sosun içerisine kaburgaları ekleyin ve tüm malzemeleri tekrar karıştırın. Karışımı buzdolabına kaldırın ve 1-2 saat kadar dinlendirin. Geniş bir tavaya kızartmak için sıvıyağı ekleyin ve ateşi kızdırın. Dinlenen kaburgaları tavaya dizin ve orta ateşte kapağını açmadan 4 dakika pişirin. Daha sonra kapağı açın ve kaburgaları ters çevirerek 4 dakika daha diğer tarafını pişirin. Kaburgaları kontrol edin 3-4 dakika daha pişmeyen kısımlarını pişirin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Sonrasında kaburgalar piştikten sonra ısıya dayanıklı bir kap içerisine tüm kaburgaları koyun. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Pişen kaburgaları fırından çıkartın ve 5 dakika dinlendirin. Kaburgalar dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

 Tencerede kuzu kaburga

 Malzemeler: 550-600 gram kadar yağlı kuzu kaburga, karabiber, tuz, istenirse 1-2 dal taze biberiye ve su. Yapılışı: Kuzu kaburgayı iyice yıkayın ve kaburganın boyutuna göre bir tencere içerisine eti yerleştirin. Etin yarısına gelecek kadar tencerenin içerisine su ekleyin. Tuz, karabiber ve taze biberiye ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte etler suyunu çekene ve yağını bırakana kadar pişirin. Pişmiş etleri kemiklerinden ayırın ve servis edin.

 Fırında kuzu kaburga

Malzemeler: 1 kg kuzu kaburga, 1 adet orta boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, ½ tatlı kaşığı ince çekilmiş tuz, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ve ½ tatlı kaşığı bal. Yapılışı: Öncelikle soğanları rendeleyin ve suyunu çıkartın. Ardından sarımsakları rendeleyin. Bir karıştırma kabının içerisine soğan suyu, sarımsak, zeytinyağı, bal, salça, karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız marinasyon sosunun içerisine kuzu kaburgaları ekleyin ve ağızını kapatarak buzdolabında bekletin. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra bir fırın tepsisi içerisine yağlı kağıt serin. Kuzu kaburgaları fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Fırın tepsisine damak zevkinize göre biber, sarımsak, taze patates ve dilediğiniz sebzeleri ekleyerek te fırında pişirebilirsiniz. Fırında pişen kuzu kaburgaları 160 derecelik fırında sık sık kontrol ederek yaklaşık 60 dakika daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.

 Kuzu kaburga haşlama

Malzemeler: 500 gr kaburga, 6 adet arpacık soğan, 4 adet orta boy patates, zeytinyağı, pul biber, kuru nane, tuz, karabiber ve 4-5 bardak su. Yapılışı: Öncelikle kaburgaları, arpacık soğanları, zeytinyağı, baharatları ve tuzu ekleyerek bir düdüklü tencere içerisine ekleyin. Patatesleri birkaç parçaya kesin ve düdüklü tencereye aktarın. Düdüklü tencerenin yarısına kadar su doldurun ve yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Etler piştikten sonra servise hazır olarak sunum yapabilirsiniz.

 Kuzu kaburga kapama

Malzemeler: 200 gr kaburga, 1 adet kırmızı biber, 1 adet kuru soğan, 2 adet domates, 1 su bardağı bulgur, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı biber salçası, karabiber, tuz ve zeytinyağı. Etlerin üzerini geçecek kadar su. Yapılışı: ilk olarak domates, soğan, biber ve sarımsakları doğrayın. Düdüklü tencere içerisine çok az zeytinyağı koyun ve üzerine biber, sarımsak, soğan, etleri ekleyerek önce yüksek ateşte soteleyin. Sotelenen etler üzerine domates salçasını ekleyin ve etlerin üzerini geçecek kadar su ekleyip etleri 15 dakika pişirin. Etler pişerken ayrı bir yerde bulgurları yıkayın ve yanmaz borcam içerisinin alt kısmına bulgurları serin. Pişen etleri üzerine yerleştirin ve tencerede kalan suyu sebzeleriyle birlikte 2 bardak ölçerek ayırın. Ayrılan 2 su bardağı suyu bulgurun üzerinden dökün ve 240 derecelik fırında bulgur suyunu çekene kadar pişirin.

 Kuzu kaburga pişirirken

 Kuzu kaburgaları fırın, tava veya tencerede pişirirken dikkat etmeniz gereken önemli detayları söylemek gerekirse;

 1. Isı derecesi

 İlk olarak pişirirken her zaman yüksek ısıda başlayarak daha sonra ısıyı düşürerek pişirme işlemine devam etmelisiniz. Düşük ısıda pişirirken sürekli kontrol ederek uzun sürede pişirin.

 2. Marinasyon

 Kuzu kaburgalar için hazırladığınız marinasyon karışımının içerisine kaburgaları ekledikten sonra mutlaka dinlendirmelisiniz. Buzdolabında kuzu kaburgaları dinlendirirken mutlaka en az 1-2 saat dinlenme süresini göz önünde bulundurun.

 3. Kesim

 Kuzu kaburgaları pişirirken marinasyonun daha çok içeri geçmesini istiyorsanız kaburgalara bıçakla kesikler atabilirsiniz. Kestiğiniz parçaların üzerine fırça ile marinasyon sosunu sürebilirsiniz.

 4. Ekstra yağ

  Kuzu kaburga diye bilinen aslında kuzu kafesinde bulunan pirzolanın altındaki kısımdır. Kuzu kaburga göğüs kafesi kemiklerinden oluşur. Kemikler üzerinde bulunan et yumuşak ve orta yağlıdır. Koyun etinde ise bu alan daha fazla yağlıdır. Bu nedenle ekstra yağa ihtiyaç duymazlar.

 5. Saklama

 Kuzu kaburgayı, tıpkı diğer kırmızı etlerin genelinde olduğu gibi, pişmemiş hali ile buzdolabında 3-5 gün, derin dondurucuda ise 6-12 ay süre ile muhafaza etmek mümkündür. Sağlıklı bir koruma için buzdolabı ısısının yaklaşık 4 derece, derin dondurucunun ise -18 derece olması gerekir.